Over het museum

De verzameling:
In Oorlogsmuseum Gdynia is de collectie van verzamelaar Mario Maas uit Axel te bewonderen. Op zijn zesde jaar is hij begonnen met het verzamelen van spullen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. In een periode van ruim 45 jaar groeide Mario’s verzameling uit tot een unieke collectie.
Naarmate zijn collectie groeide vond Mario dat er nog één ding ontbrak: zijn, voor Zeeuws-Vlaanderen unieke collectie, moest gedeeld worden met het grote publiek.

Het museum wordt werkelijkheid:
In 2004 wist Mario zijn droom te realiseren. Ter ere van de zestigste viering van de bevrijding van Axel opende Mario in zijn schuur aan de Tweede Verkorting een privémuseum. Inmiddels beslaat de oppervlakte van het museum het grootste gedeelte van de schuur. Op de benedenverdieping is een gezellig museumcafé gesitueerd. Hier staat ook een groot deel van de historische voertuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt en allen rijdend zijn. Op de bovenverdiepingen is de collectie te bewonderen. Een stichting van louter vrijwilligers beheert het museum.

Historische locatie:
Het museum bevindt zich in het centrum van het strijdtoneel van 1944. Het gebied rond de schuur was door de Duitsers onder water gezet om de geallieerde opmars te belemmeren. In september 1944 werd in de omgeving van de schuur vier dagen hevig gevochten tussen de Poolse bevrijders en de Duitse bezetter. Mario’s schuur aan de Tweede Verkorting overleefde als enige de heftige beschietingen. Alle andere schuren in de omgeving gingen in vlammen op.

Toekomst:
De stichting is thans bezig met de verdere professionalisering van het museum. We richten ons tot de Slag om de Schelde die tussen september en november 1944 plaatsvond in Zeeland. We besteden vooral aandacht aan de gevechten in Zeeuwsch-Vlaanderen en Axel in het bijzonder en plaatsen deze in een groter historisch perspectief. Vooral de Poolse bevrijders van de Eerste Poolse Pantserdivisie  geven we de extra aandacht die ze verdienen.
Verder willen we het museum voorzien van informatie om de collectie overzichtelijker te maken voor het grote publiek. Zo zijn we bezig informatie-borden te ontwerpen. Als eerste hebben we een kaart samengesteld waarop alle in brand geschoten boerderijen en alle vernielde bruggen staan vermeld. Deze kaart is in het museum te bewonderen.