Over het museum

Het Oorlogsmuseum Gdynia is een product van de collectie van verzamelaar Mario Maas uit Axel. Vanaf zijn zesde jaar begon hij met het verzamelen van spullen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. In de loop der jaren groeide Mario’s verzameling uit tot een unieke collectie.

Mario vond dat er slechts één ding ontbrak: deze voor Zeeuwsch-Vlaanderen unieke collectie moest gedeeld kunnen worden met het grote publiek.

In 2004 wist Mario dit streven te realiseren. Ter ere van de zestigjarige viering van de bevrijding van Axel opende Mario in zijn schuur aan de Tweede Verkorting zijn privé-museum. In totaal beslaat de oppervlakte van het museum nu reeds 1000 vierkante meter. Ter plaatse zijn er nog voldoende mogelijkheden om het museum nog verder uit te breiden. Er is een stichting van louter vrijwilligers opgericht om het museum te beheren.

Het museum bevindt zich op een passende plaats. In september 1944 werd in de omgeving van de schuur hevig gevochten tussen de Polen en de Duitsers. Mario’s huidige schuur aan de Tweede Verkorting overleefde als enige de heftige beschietingen. Ook was het gebied rond de schuur door de Duitsers onder water gezet om de Geallieerde opmars te belemmeren.

De stichting is thans bezig met de verdere professionalisering van het museum. We richten ons tot de Slag om de Schelde die tussen september en november 1944 plaatsvond in Zeeland. We besteden vooral aandacht aan de gevechten in Zeeuwsch-Vlaanderen en Axel in het bijzonder en plaatsen deze in een groter historisch perspectief.

Verder willen we het museum voorzien van documentatie om de collectie toegankelijker te maken voor een groter publiek. We willen informatie-borden laten maken en de objecten ordenen aan de hand van historische thema’s.